Mina föreläsningar beskriver på ett igenkännande sätt erfarenheter av styrning och ledning från en matematikers perspektiv. Det verkar som Voltaire hade rätt när han sade att "vanligt sunt förnuft är tyvärr inte så vanligt". Varför blir det som det blir, när vi gör som vi gör? Chefernas engagemang är avgörande. Rätt styrning är en delikat konst. Att styra för hårt och på fel saker kan kväva verksamheten. Brist på ledning och styrning skapar ett ineffektivt kaos och till sist också en arbetsmiljö som inte är hälsosam. Jag uppfattas ibland som utmanande, kanske till och med något provocerande. Jag vill att föreläsningen ska väcka engagemang och frågor kring både effektivitet, ledarskap och medarbetarskap.
Syftet med föreläsningen kan vara att inspirera, utmana eller att väcka tankar kring hur vi leder och styr våra verksamheter för att ge största möjliga "out-put" för dem vi är till för.
Jag har genomfört längre och kortare utbildningar i ledning och styrning, management och optimering samt bemannings- och produktionsplanering sedan 2007. Utbildningarna kan varvas mellan föreläsning och workshop. Den kan även riktas mot olika specifika behov, till exempel:
Utbildningarna har riktat sig till chefer, planerare och logistiker på alla nivåer som på ett eller annat sätt arbetar med bemannings- och produktionsplanering. Syftet med utbildningen är att utveckla kompetens och förmåga i strategisk produktions- och bemanningsplanering.
Som ansvarig politiker, chef eller planerare hamnar man ibland i situationer när man behöver hjälp med att få en analys av förhållanden, orsaker och simulera förslag på lösningar. Man kan vinna mycket på att veta att det faktiskt finns en "matematiskt tillåten" och hållbar lösning på ett komplext bemannings- eller produktionsproblem, innan man lägger ett stort antal timmar på att försöka hitta en lösning.
Jag har erfarenhet av att genomföra utredningar om olika komplexa förhållanden, till exempel produktionen eller bemanningen inom vård och omsorg, eller skola, som sedan har tjänat som beslutsunderlag i det fortsatta arbetet.
Ibland finns önskemål om ett uppdrag som behöver löpa över längre tid. Det har till exempel handlat om att utbilda chefer och planerare inom strategisk bemanningsplanering inom en större kommun. Ett annat exempel är sjukhus eller avdelningar på ett sjukhus som vill genomföra ett större förändringsarbete för en mer effektiv vård. Men det kan också handla om produktionsplanering inom industrin, som till exempel ett optimalt underhållsschema för flygmotorer, vilket har varit en del av min forskning.
Men även mindre verksamheter som simhallar och laboratorier kan möta komplexa schemaläggningsutmaningar. Den typen av uppdrag är också sådant som jag har åtagit mig. Ingen verksamhet är för stor eller för liten för att behöva överväga hur man på bästa sätt åstadkommer så mycket som möjligt med de begränsade resurser man har.
Ett uppdrag börjar vanligen med ett samtal om vad behovet är och vilka målbilder som finns.
.